úterý 18. února 2014

Masopust - boží milosti

Apetit je na českém trhu asi největší stálice mezi časopisy o vaření. Doma už skoro nemáme kam dávat, jsme totiž předplatiteli už od prvního vydání, tedy od roku 2004. Včera jsem listovala všemi únorovými díly a hledala inspiraci, co bych tak zase upekla a snědla. Zalíbily se mi boží milosti. Je to tradiční masopustní pečivo, ale u nás doma má dnes premiéru. V jednoduchosti je krása.



 Recept opisuji přímo z únorového čísla časopisu Apetit z roku 2010


  • 250 g polohrubé mouky
  • ořech másla
  • 2 žloutky + jedno celé vejce
  • šťáva a nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • domácí sádlo na smažení
  • moučkový cukr
1 Na vál dejte mouku, máslo žloutky i celé vejce, citronovou kůru a šťávu, rum a sůl a asi deset minut důkladně hněťte těsto. Zabalte ho to potravinářské folie a nechte v chladu odpočinout dvě až tři hodiny

2 Z těsta vyválejte tenký plát a z něj tvořítky nebo rádlem vykrajujte hvězdy, kolečka, ptáčky a další tvary. Každý kousek po okrajích ještě několikrát ozdobně prořízněte. Vyválené a nakrájené tvary ještě přikryjte a nechte deseti minu odpočinout.

3 Smažte ve větším množství sádla dozlatova.(já jsem dohromady spotřebovala asi jeden a půl kostky. V polovině smažení jsem ho vyměnila.) Usmažené odkládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě teplé posypte moučkovým cukrem.  




2 komentáře:

  1. Apetit mám moc ráda:) tenhle recept vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeej! První komentář ever! Možná jsi první osoba, která si přečetla nějaký můj článek. Tímto ti gratuluji :D
      Souhlasím s tebou. Miluju, když jsem dobře najezená, listuju časopisem a přemýšlím, co bych tam mohla uvařit.

      Vymazat