Je to boží, je to boží, je to boží. Večer zaděláte. Ráno zamotáte. A budete se divit, jak rychle máte hotovo. Já jsem tentokrát zadělávala ze dvou dávek a použila dvě náplně - čokoládovou s mandlemi a skořicovou.
Obě jsou výborné. Skořicová je klasika. A já klasik jsem, hlavně po ránu. A čokoláda? Ta se snad hodí v kteroukoli dobu, ne?
Obě jsou výborné. Skořicová je klasika. A já klasik jsem, hlavně po ránu. A čokoláda? Ta se snad hodí v kteroukoli dobu, ne?
250 ml polotučného mléka
1 sáček sušeného droždí
55 g cukru krupice
120 g rozpuštěného másla
1 velký žloutek
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
340 g hladké mouky + na poprášení
1/2 lžičky soli
1 Do 250 ml vlažného mléka přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.
2 V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a vařečkou vypracujte měkké těsto
3 Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto. Pak vyválejte do tvaru koule
4Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo ze všech stran v tuku. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout asi 1 hodinu a 15 minut.
5 Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.
Skořicové rolky:
- 150 g změklého másla
- 75 g třtinového cukru
- 2 zarovnané lžíce mleté skořice
- hladká mouka na podsypání
- 1 dávka základního těsta
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
1 Vymažte másle obdélníkovou pečící formu. V misce smíchejte třtinový cukr a skořici. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. Rozetřete na něj změklé máslo, přičemž nechtě 2cm okraj prázdný. Posypte skořicovým cukrem. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu.
2 Pevnou nití válec rozřezejte asi na 12 kousků. Naskládejte do připravené pečící formy. Rolky překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu.
3 Troubu předehřejte na 175°C. Sejměte fólii. Pečte 30 minut dozlatova.
4 Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky
4 Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky
Mexický čokoládový cop:
- 180 g změklého másla
- 1/3 hrnku mandlových lupínků
- 75 g třtinového cukru
- 1/2 hrnku kakaa
- 2 velké žloutky
- 1 a 1/2 zarovnané lžičky skořice
- 1 lžička hladké mouky
- 1 dávka základního těsta
1 Plech vyložíme pečícím papírem. Rozmixujte máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici a mouku na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46cm
2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu. Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku
3 Rolku podélně překrojte napůl a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě. Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana. Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout.
4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30-35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.
2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu. Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku
3 Rolku podélně překrojte napůl a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě. Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana. Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout.
4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30-35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.
Žádné komentáře:
Okomentovat