neděle 2. března 2014

Skořicové rolky a mexický čokoládový cop

Je to boží, je to boží, je to boží. Večer zaděláte. Ráno zamotáte. A budete se divit, jak rychle máte hotovo. Já jsem tentokrát zadělávala ze dvou dávek a použila dvě náplně - čokoládovou s mandlemi a skořicovou. 
Obě jsou výborné. Skořicová je klasika. A já klasik jsem, hlavně po ránu. A čokoláda? Ta se snad hodí v kteroukoli dobu, ne?







Základní těsto:

250 ml polotučného mléka
1 sáček sušeného droždí
55 g cukru krupice
120 g rozpuštěného másla
1 velký žloutek
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
340 g hladké mouky + na poprášení
1/2 lžičky soli

1 Do 250 ml vlažného mléka přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2 V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a vařečkou vypracujte měkké těsto

3 Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto. Pak vyválejte do tvaru koule

4Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo ze všech stran v tuku. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout asi 1 hodinu a 15 minut.

5 Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Skořicové rolky:


  • 150 g změklého másla
  • 75 g třtinového cukru
  • 2 zarovnané lžíce mleté skořice
  • hladká mouka na podsypání
  • 1 dávka základního těsta

Na polevu:


  • 100 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

1 Vymažte másle obdélníkovou pečící formu. V misce smíchejte třtinový cukr a skořici. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. Rozetřete na něj změklé máslo, přičemž nechtě 2cm okraj prázdný. Posypte skořicovým cukrem. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu. 

2 Pevnou nití válec rozřezejte asi na 12 kousků. Naskládejte do připravené pečící formy. Rolky překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu.

3 Troubu předehřejte na 175°C. Sejměte fólii. Pečte 30 minut dozlatova.

4 Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky


Mexický čokoládový cop:


  • 180 g změklého másla
  • 1/3 hrnku mandlových lupínků
  • 75 g třtinového cukru
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 2 velké žloutky
  • 1 a 1/2 zarovnané lžičky skořice
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 dávka základního těsta

1 Plech vyložíme pečícím papírem. Rozmixujte máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici a mouku na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46cm

2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu. Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku

3 Rolku podélně překrojte napůl a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě. Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana. Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout.

4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30-35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.




A moje rady na závěr zní: 
1 Zadělávat z jedné dávky je málo
2 Na čokoládovou náplň nešetřete mandlemi

Žádné komentáře:

Okomentovat