sobota 11. ledna 2014

Pomerančový koláč s kardamonem a cukrovou polevou

V rámci odměňování se za úspěšnou zkoušku, i za to, že tak úspěšně dodržuji novoroční předsevzetí, což znamená, že běhám jako divá a jím zdravě, jsem upekla tenhle koláč. Recept je originálně z Brit + co, trochu jsem ho upravila k obrazu svému. Tedy ubrala polovinu cukru, Američani jsou se slazením totiž vážně blázni, a místo červených pomerančů použila normální, ale bio. 

Mimochodem, stránka Brit + co mě poslední dobou dost baví. Denně ji aktualizují a přidávají různé DIY návody, tipy na vychytávky a taky recepty. Kategorii receptů nejvíce sleduji a oceňuji, to je jasný. Mám i aplikaci na mobilu, takže když mám chvilku, třeba v metru, kouknu tam. Nedejbože, když přidají nějaký recept a ještě jsem hladová, to mi potom teče po bradě slina.

No a jdeme na ten koláč, že jo. Nejdřív mě nadchnul, ale potom jsem měla trochu obavy, že na kardamon přece jen nejsem vůbec zvyklá a nebude chutnat mě, ani nikomu z rodiny. Mýlila jsem se a to je dobře :)




Troubu zapneme na 185°C
  • 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1 polévkovou lžíci mletého kardamonu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 lžičky pomerančové kůry
Smícháme ve střední míse
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku pomerančové šťávy
Prošleháme ve vetší míse
Sypké suroviny vmícháme do tekutých
Nalijeme do dortové formy, vymazané olejem a vysypané moukou, a pečeme 30-35 minut
Po vytažení z trouby necháme asi 15 minut odpočinout, potom vyndáme z formy na velký talíř (pozor, je to ještě horké spálila jsem si prstíčky, au au) a propícháme vidličkou ať je z toho pořádnej cedník.

  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1/4 hrnku pomerančové šťávy
Promícháme a polijeme dort. Já jsem si pomohla mašlovačkou.
Teď necháme koláč zcela vychladnou a mezitím si připravíme cukrovou polevu

  • 1/4 hrnku cukru moučka
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • 1/4 lžičky kardamonu
Vše lžící mícháme tak dlouho, než vznikne krásná hladká poleva. Nožem rozprostřeme po koláči a dáme vychladit. Já nechladila, ukrojila jsem si kus hned. Ha!













Žádné komentáře:

Okomentovat