V rámci odměňování se za úspěšnou zkoušku, i za to, že tak úspěšně dodržuji novoroční předsevzetí, což znamená, že běhám jako divá a jím zdravě, jsem upekla tenhle koláč. Recept je originálně z Brit + co, trochu jsem ho upravila k obrazu svému. Tedy ubrala polovinu cukru, Američani jsou se slazením totiž vážně blázni, a místo červených pomerančů použila normální, ale bio.
Mimochodem, stránka Brit + co mě poslední dobou dost baví. Denně ji aktualizují a přidávají různé DIY návody, tipy na vychytávky a taky recepty. Kategorii receptů nejvíce sleduji a oceňuji, to je jasný. Mám i aplikaci na mobilu, takže když mám chvilku, třeba v metru, kouknu tam. Nedejbože, když přidají nějaký recept a ještě jsem hladová, to mi potom teče po bradě slina.
No a jdeme na ten koláč, že jo. Nejdřív mě nadchnul, ale potom jsem měla trochu obavy, že na kardamon přece jen nejsem vůbec zvyklá a nebude chutnat mě, ani nikomu z rodiny. Mýlila jsem se a to je dobře :)
Troubu zapneme na 185°C
- 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 polévkovou lžíci mletého kardamonu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 2 lžičky pomerančové kůry
Smícháme ve střední míse
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1/2 hrnku cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/4 hrnku pomerančové šťávy
Prošleháme ve vetší míse
Sypké suroviny vmícháme do tekutých
Nalijeme do dortové formy, vymazané olejem a vysypané moukou, a pečeme 30-35 minut
Po vytažení z trouby necháme asi 15 minut odpočinout, potom vyndáme z formy na velký talíř (pozor, je to ještě horké spálila jsem si prstíčky, au au) a propícháme vidličkou ať je z toho pořádnej cedník.
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1/4 hrnku pomerančové šťávy
Promícháme a polijeme dort. Já jsem si pomohla mašlovačkou.
Teď necháme koláč zcela vychladnou a mezitím si připravíme cukrovou polevu
- 1/4 hrnku cukru moučka
- 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
- 1/4 lžičky kardamonu
Vše lžící mícháme tak dlouho, než vznikne krásná hladká poleva. Nožem rozprostřeme po koláči a dáme vychladit. Já nechladila, ukrojila jsem si kus hned. Ha!
Žádné komentáře:
Okomentovat