úterý 1. října 2013

Crème brûlée

Je to vlastně takový o moc lepší a o moc kaloričtější vanilkový pudink. Chutná skvěle. Co skvěle? Ještě líp! Prostě úžasný dezert. A i když si myslíte, že už jste úplně přejedení a už nic jiného nemůžete pozřít, tak tuhle láhůdku určitě ještě zvládnete. A už konec keců a to i proto, že mi docházejí přídavná jména, která by oslavovala, jak je Crème brûlée delikatesní.




Budeme potřebovat:

1 l smetany
100 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
vanilkový lusk
lžíce amareta (nebo radši dvě)
6 žloutků



  • Troubu zapneme na 120°C a do vyššího plechu nalijeme vodu tak, aby sahala přibližně do 3/4 mističek nebo hrníčků.
  • Smícháme smetanu s cukrem a amaretem. Z vanilkového lusku vyškrábneme semínka a vhodíme do smetany i "slupku" vanilky. Vše zahřejeme, aby se cukr lépe rozpustil a vanilka krásně rozvoněla. 
  • Smetanu necháme trošku zchladnout a vmícháme žloutky. (Pozor, aby smetana nebyla příliš horká a nevznikly vám míchaná vajíčka:)
  • Směs rozlijeme do mističek a necháme ve vodní lázni péct 45 minut až hodinu.
  • Na zchladnutí si nechte dostatek času, ideálně přes noc, ale stačí i 3 hodiny v ledničce.
  • Při podávání posypeme cukrem a zkaramelizujeme plynovou pistolí. Když pistoli nemáme, připravíme si karamel a pocákáme ho po vršku.

Žádné komentáře:

Okomentovat