neděle 22. září 2013

Domácí jablečný štrůdl

Už je to tady! Čas svařeného vína, horké čokolády a jablečného štrůdlu. Tyhle tři věci dokážou lehce zmírnit mou nenávist k sychravému počasí, které teď nemilosrdně panuje. (A bude hůř, že jo) Poprvé jsem zkusila udělat domácí lístkové těsto, takže se doba přípravy štrůdlu výrazně protáhla. Zvolila jsem recept od Vilém Vrabce. (Mezi námi, to byl ale frajer..) A víte co? Nestojí za to! Výsledek byl hodně podobný, jako z Babického těsta, takže se s Vámi podělím jen o pár dobrých tipů.



  • Pod jablka dáme čerstvou strouhanku z tmavého toastového chleba. Nasaje šťávu z jablek a štrúdl se nerozmáčí. Takže platí, čím šťavnatější jablka, tím více strouhanky. Já jsem použila 4 krajíčky.




  • Rozinky namočíme do rumu. POZOR! Neujídat! :)


  • V menším hrnci nebo na pánvi necháme zkaramelizovat 100 g cukru, zalijeme 100 ml vlažné až horké vody rozmícháme a přidáme 100g nasekaných vlašských oříšků. 

  • Protože jsme přidali vodu, karamel neztuhne, takže oříšky před přidáním do nastrouhaných jablek scedíme, stejně tak jako rozinky. Vyplatí se připravit si oříšky i rozinky den předem, aby se pěkně namarinovaly.



  • Jedno kilo nastrouhaných oloupaných jablek, kterou zakápneme šťávou z jednoho citronu, osladíme podle chuti, přidáme zcezená jablka a rozinky.



  • Pro jistotu jsem do hotových štrůdlů zapíchala párátka



Když jsem ty krasavce vytáhla, byl doma takový fofr, že jsem je nestihla ani vyfotit, škoda. 


Žádné komentáře:

Okomentovat