Oh so good!
Tak na základě tohoto výkřiku údajně vznikl název amerického koláče.
V úvahu připadají ještě dvě další verze. A to, že Osgood bylo jméno kuchaře, který tento koláč poprvé upekl nebo že pie se jmenuje podle místa vzniku: Ozarks.
Já si jsem jistá, že pravdivá je první verze. Ó, tak dobré!
Recept mám (nečekaně) z kuchařky Apetitu - Koláče a už se nemůžu dočkat, až budeme v létě ovoce přehazovat vidlemi a já z něj budu péct všechny ty božsky vypadající koláče.
A budu kynout a kynout...
Os good pie
- 1 šálek polohrubé mouky
- špetka soli
- 110 g studeného másla, pokrájeného
- 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- ¾ šálku krupicového cukru
- ¼ šálku polohrubé mouky, prosáté
- špetka strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice a špetka mletého hřebíčku
- špetka soli
- 1 lžička kakaa
- 1 šálek zakysané smetany
- 3 lžíce rozehřátého másla
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 šálek mletých ořechů (vlašské nebo pekanové)
- ½ šálku rozinek
1 Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.
2 Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.
3 Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy.
4 Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).
Žádné komentáře:
Okomentovat