Opět jsem se rozhodla mazlit se s mým oblíbeným kynutým těštem. Možná bych měla navštívit doktora Chocholouška. Krásné zasněžené ráno, dobrá káva, prostě to byla pohoda.
Připravíme kvásek - smícháme:
- 200 ml vlažného mléka
- 2 lžičky cukru
- 1 kostku droždí¨
V zadělávací míse smícháme
- 500 g celozrnné mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- vzešlý kvásek
Zpracujeme krásné, hladké, homogenní těsto (nebojte se zapotit!). Na teplém místě necháme 2 hodiny odpočívat. (Dejte mu čas, celozrnná mouka kyne hůř)
Vál podsypeme moukou, těsto rozdělíme na poloviny. Vyválíme kulatou placku a rozkrájíme na 6 nebo 8 dílů (já jsem rozkrajovala na 6). Potřeme rozšlehaným vajíčkem a smotáme do rohlíčků.
Přendáme na plech a necháme odpočinout ještě asi 45 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem i po vrchu a posypeme hrubozrnnou solí, semínky, kořením. To je jen na Vás.
Pečeme 20 minut na 220 stupňů. (v elektrické troubě)
Jak si můžete všimnout, na fotce je rohlíků jen 11. Jeden jsem přímo sežrala hned horký s jahodovou marmeládou. Nom nom nom A pěkně jsem si spálila pusu...
Žádné komentáře:
Okomentovat