pátek 15. listopadu 2013

Domácí perník

Ten je u nás doma taková velká klasika. Dělala jsem ho nesčetněkrát a nikdy se nám neomrzí. Přesně se hodí do takového krásného, už trochu studeného, slunečného podzimního dne ke kávě, k čaji, samotný, s marmeládou.. Je jako krevety! Můžete ho jíst na tisíc způsobů! Když sedíte jen tak na kuchyňské lince, čtete noviny u jídelního stolu, povalujete se v obýváku v křesle, nebo vybíháte z domova na autobus. Je nesmírně variabilní! No dobře, už moc kecám.




A tady je recept:


  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 30 dkg cukru krupice
  • 1 prášek do perníku
  • 2 celá vejce
  • 75 ml oleje
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 na jemno nastrouhaná jablka
  • 2 lžíce kakaa
  • rozinky, kokos, oříšky - tolik kolik máme ve špajzu :)



  • Do mísy prosijeme mouku, přisypeme cukr, kakao a prášek do perníku. Mixérem postupně zašleháváme vejce, olej a mléko. Přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, kokos a vlašské ořechy. Rozetřeme na plech vymazaný olejem a vysypaný kokosem. Pečeme na 180°C asi 25-30 minut.

Perník vydrží dlouho vláčný díky nastrouhaným jablkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat