sobota 7. září 2013

Francouzský citronový dort

Ooo.. Jak moc ráda já jím a potom se dlouhé hodiny prohlížím před zrcadlem kam se mi ty dobroty uložily.

Dnes jsem se pustila do jednoduchého receptu, francouzského citronového dortu, na který je potřeba jen pár surovin. Ráno jsem oběhala celé město, abych sehnala biocitrony, už jsem začínala ztrácet nervy, ale nakonec jsem je ulovila a výsledek stojí za to. Je to taková rychlovka, že než jsem vypila kafe, dort už byl v troubě a já mlsně nakukovala.





  • Mouku, sůl a cukr smícháme v míse, přilijeme 3 lžíce studené vody a změklé rozetřené máslo a žloutek. Vše zpracujeme. Je potřeba pracovat rychle, aby se máslo v těstě nerozpustilo.Necháme odležet minimálně dvě hodinky, nejlépe do druhého dne. V mém případě to bylo 3 hodiny.



  • Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto je po vyndání z lednice tvrdé jako šutr, takže ho necháme trochu se rozkoukat, vyválíme ho, vyložíme jím formu a párkrát do něj píchneme vidličkou, aby se při pečení nenafouklo a nezdeformovalo tak, jako se to stalo mě. Pečeme asi 10 minut.



  • Vejce krátce prošleháme s krupicovým cukrem, přidáme smetanu, kůru, šťávu a šleháme dál, až se nám vše spojí dohromady. Je to fakt moc dobrý, jestli se nebojíte sirových vajec, ochutnejte :). Teplotu v troubě zvýšíme na 200°C. Citronovou směs nalijeme do korpusu a pečeme další 20-25 minut.



A je hotovo! Dort na fotce z Apetitu vypadá poněkud lépe, ale na chuti mu to neubírá.


Taky jste vždycky zklamaní, že výsledek není tak pěkný jako na fotce? Já teda trochu jo

Žádné komentáře:

Okomentovat